Gebruiken 

Gebruiken 

Het bekendste gebruik is natuurlijk het kussen onder de maretak. Waar dat vandaan komt kun je lezen onder het kopje 'De kus onder de mistletoe'. Maar er zijn nog allerhande andere gebruiken.

De toverdrank die we kennen van Plinius vinden we ook bij andere culturen. In Cambodja wordt sap gebruikt van planten die qua groeiwijze te vergelijken zijn met onze maretak om onkwetsbaar te worden in de strijd. De krijgers van de Walostam bonden maretakbladeren om hun middel met het zelfde doel.

In Japan werden fijngemalen bladeren van de maretak door het zaaigoed gemengd om voor een betere opkomst te zorgen. Maretak werd ook ingenomen als geneesmiddel tegen allerhande kwalen. Voor vrouwen was het dubbel oppassen. Raakte ze een maretak aan die op een boom groeide dan zou ze een tweeling krijgen.

In Engeland kregen meisjes die voor het eerst ongesteld waren, een amulet van maretakblaadjes om hun hals om hun vruchtbaarheid te vergroten. Ook gebeurde het wel dat een meisje een maretakbes kreeg van haar favoriete jongen. Ze kraste zijn initialen in een maretakblad en naaide het in haar korset, dicht bij haar hart.

In de Scandinavische landen werden maretakbollen opgehangen in de veestallen. Dit om allerhande onheil, zoals trollen en boze geesten buiten de deur te houden.
In Zwitserland wordt maretak die uit een boom gehaald wordt die door de bliksem werd getroffen opgehangen boven de deur waardoor het huis gevrijwaard wordt tegen….. blikseminslag.

In Frankrijk was het de gewoonte elkaar op oudejaarsavond klokslag twaalf uur onder de ‘gui’, de maretak, te kussen en veel geluk te wensen, hetgeen vergezeld ging met het uitspreken van ‘au gui l’an neuf’. Vaak gaf men elkaar dan een takje van de maretak hetgeen symbool stond voor veel geluk en een lang leven. Dit werd pas rond 1900 vervangen door ‘Bonne et Heureuse Année’ (gelukkig nieuwjaar).

In Engeland wordt maretak vaak onder het kussen gelegd. Dit levert voorspellende dromen op en dan met name over een toekomstige echtgenoot of echtgenote.

Wat je ook nog met een maretak kunt doen is er een wichelroede van maken maar dan niet om er water mee te zoeken maar geheime schatten. Groeide er een maretak in een hazelaar dan was je er bijna zeker van dat er onder die hazelaar een schat verstopt lag.

In de achttiende eeuw werd er in Engeland een zogenaamde ‘kissing ball’ opgehangen bij kerstfeesten, een bal met een zekere magische aantrekkingskracht. Een jongedame, die onder deze groene bal stond die rijkelijk opgemaakt was met groenblijvende planten, linten, versieringen en natuurlijk mistletoe mocht niet weigeren gekust te worden. Een kus op de wang natuurlijk. Zo’n kus kon een diepe romance of een vriendschap voor het leven tot gevolg hebben. Bleef ze ongekust dan zou ze in ieder geval in het erop volgende jaar nog niet trouwen..

In sommige delen van Engeland wordt de maretak verbrand tijdens de ‘twaalfde nacht van kerstmis’ (6 januari) opdat alle jongens en meisjes die elkaar eronder gekust hebben nooit zullen trouwen.


Volgende pagina: Zelf zaaien