11 april 2010 

11 april 2010

 

Mest

 

Even naar de Boerenbond in Welten, op zoek naar mest voor mijn planten. Maar wat een aanbod! Rozenmest, buxusmest, gazonmest, koemest, koemestkorrel, korrelmest in diverse mengverhoudingen, Mearl, gewone kalk, beendermeel, hoornspaanders. En dan heb je ook nog de meststoffen die  door de doorgewinterde moestuintuinier worden gebruikt met prachtige namen zoals Chilisalpeter, Thomas slakkenmeel, zwavelzure ammoniak, superfosfaat, patentkali en ga maar door. De DSM in je groentetuin, alleen de rokende schoorstenen ontbreken. Gisteren hoorde ik van weer een nieuwe ‘vinding’: lavameel. Het vulkanische ‘afvalproduct’ lava wordt vermalen tot poeder en is rijk aan minerale voedingsstoffen, silicium, magnesium en tal van sporenelementen. Het is natuurlijk al lang bekend dat de grond rond vulkanen bijzonder vruchtbaar is. Silicium, kiezelzuur, vormt het belangrijkste element van de lava. Het zorgt voor een stevig skelet, van zowel plant, dier als mens. Ook verbetert het de opname van fosfor, activeert het bodemleven en plantencellen. Hierdoor ontstaat er meer weerstand, tegen ziekten en insecten. Veel verarmde bodems vertonen een gebrek aan opneembaar kiezelzuur, met alle gevolgen vandien. Ik denk dat dit lavameel zeker de moeite van proberen waard is.

 

Net als de mens heeft ook de plant bouwstoffen nodig. Diverse verschillende stoffen voor de verschillende onderdelen en functies. De drie belangrijkste bouwstenen zijn stikstof (N), fosfor(P) en kalium(K). De verhouding van deze stoffen staan bijna altijd op de verpakking en is belangrijk met het oog op wat we van de plant verwachten. De green van golfclub Hole In One heeft een andere mestbehoefte dan de twee rijtjes worteltjes in mijn volkstuin. Zonder teveel uit te wijden wil ik het belang van deze drie hoofdbouwstenen even toelichten.

 

-           Stikstof is belangrijk voor de vorming van eiwitten voor de plant. De vegetatieve ontwikkeling (de groei-, blad- en scheutontwikkeling) wordt hiermee beïnvloed. Een tekort heeft slechte groei en klein, lichtgroen blad tot gevolg.

-           Fosfor speelt ook een belangrijke rol in de vorming van eiwitten maar dan met name bij de wortelvorming (begingroei), de bloei, de vruchtbaarheid en de afrijping bij de zaadvorming. Gebrekverschijnselen hiervan zijn achterblijven in de groei, slechte wortelontwikkeling, zaadzetting en afrijping. Het blad is dor en donkergroen en paarsachtig van de onderkant.

-           Kalium is onder andere nodig voor de vorming en het vervoer van koolhydraten. Bij een tekort blijft de plant klein, de bladeren klein en bij oudere plant wordt de bladrand geel en verdort.

 

Er zijn natuurlijk nog meer stoffen belangrijk zoals magnesium (belangrijk bij de bladgroenvorming), kalk (stevigheid van celwanden en stengels) en sporenelementen, stoffen die maar in heel kleine hoeveelheden aanwezig hoeven te zijn maar wel essentieel zijn.

 

Terwijl vroeger bijna alleen minerale meststoffen, kunstmest dus, werd gepromoot wordt nu het belang van organische mest onderkend. Zo sterk zelfs dat de biologische tuinier niet alleen geen chemische bestrijdingsmiddelen maar ook helemaal geen kunstmest meer gebruikt. Het lavameel dat ik hierboven noemde is trouwens toegelaten als biologische meststof.

 

Organische materialen zijn alle stoffen die direct of indirect door levende organismen zijn geproduceerd. Dat kan koemest zijn, de herfstbladeren die in het voorjaar voor een groot deel verteerd zijn, maar ook de aardappelschillen die je na het opzetten van de aardappels op de composthoop gooit. Al deze stoffen worden in de grond nog verder verteerd door allerhande organismen die het omzetten naar opneembare voedingstoffen voor de plant. Dit verterend organisch materiaal zorgt voor een gezonde, luchtige, ‘levende’ bodem waarin de planten zich lekker voelen. De grond krijgt een kruimelstructuur waardoor de water- en luchthuishouding worden geoptimaliseerd. Toevoeging van kalk heeft trouwens ook een positief effect wat dat betreft. Het is natuurlijk belangrijk dit organische materiaal jaarlijks aan te vullen zodat goede groeicondities gehandhaafd blijven.

 

Ik zet de doos beendermeel op de balie en betaal. Beendermeel heeft een hoog fosforgehalte hetgeen de wortels stimuleert. Een prima meststof voor een goede kick-off van de planten in mijn tuin, maar zeker ook voor een deel van mijn potplanten.

 

  

 

Stap voor stap komt de lente. De dotterbloem in de vijver (links) en de elfenbloempjes zijn juweeltjes.

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE