11 juli 2010 

11 juli 2010

Het middelpunt van de wereld.

 

Zuid Afrika, wat wist ik er vroeger van? Het ligt aan de andere kant van de wereld. Ze praten er een vreemd soort Nederlands en tot een aantal jaren geleden was wettelijk geregeld dat blanken en gekleurde mensen ongelijk werden behandeld. Apartheid werd deze discriminatie genoemd, misschien wereldwijd wel het bekendste Nederlandse woord.

 

Van de geweldige plantenrijkdom wist ik niets. Van konsertinabos, voëlblom, noem-noem, blauwe tuberoos, om er maar enkele te noemen, had ik nog nooit gehoord. Het is een enorm groot land met grote verschillen in klimaat, temperatuur en regenval hetgeen resulteert in een enorme diversiteit aan planten.

 

Vandaag is de grote dag. Alle aandacht is gericht op Zuid Afrika. De finale van het WK voetbal houdt straks heel Nederland gevangen voor de TV. Oranje versus rood. Honderden voetbalfans vlogen alsnog naar de andere kant van de wereld om deze wedstrijd live te zien, een lange vlucht van ruim elf uur.

  

Dat was voor de Portugees Bartolomeus Dias wel even anders. Hij had in 1487 vele maanden nodig om er te komen. Honderdvijftig jaar later zetten de eerste Nederlanders voet op Zuid Afrikaanse bodem. Het was de bemanning van het koopvaardijschip de ‘ Nieuw Haarlem’, die schipbreuk leed en noodgedwongen een jaar bij Kaap de Goede Hoop verbleef. Door een vloot van de VOC werden ze uiteindelijk opgemerkt en, terug gekomen in Nederland, besloten ze er een verversingsstation op te richten. Op 6 april 1652 komt Jan van Riebeeck aan bij de Kaap, het begin van de kolonisatie van Zuid Afrika. In 1795 bezetten de Britten de streek rondom Kaap de Goede Hoop. Er ontstond onenigheid tussen de Britten en de Nederlandse boeren die uiteindelijk verder trokken, weg uit de Kaapkolonie. De ontdekking van goud en diamanten leidde tot een stroom van blanke immigranten. De boeren verzetten zich tegen de inmenging van de Britten, hetgeen leidde tot de Boerenoorlogen.

In 1910 werd de Unie van Zuid Afrika gevormd; een onafhankelijke staat binnen het Britse Gemenebest. In 1931 wordt het volledig onafhankelijk en een enorm aantal wetten regelt de ongelijke behandeling van blank en zwart. Aan deze Apartheid komt pas in de jaren 90 van de vorige eeuw een einde. Op papier althans, want het is nog een lange weg voor de volledig gelijke behandeling een feit zal zijn.

De meeste van de vele supporters die Zuid Afrika aandoen weten van deze geschiedenis en de rijke beschaving niets. Ook de geweldige plantenwereld is voor hen oninteressant. Zuid Afrika is slechts het decor van dit voetbalspektakel. Het enige stukje cultuur dat iedereen nu kent is de vuvuzela.

 

 

De tropische temperaturen dwingen me om dagelijks tweemaal te controleren of mijn planten nog water nodig hebben. Er zijn er verschillende bij die hun oorsprong hebben in dit zuidelijkste puntje van Afrika. Jaren geleden kocht ik een knol van een kuiflelie, de Eucomis bicolor. (boven) Inmiddels zijn er drie potten gevuld met deze aparte plant en ze staan mooi in bloei. Ook de streptocarpus (midden) blijkt zijn roots in Zuid Afrika te hebben, en geeft extra kleur aan het zolderraam. En niet te vergeten de plumbago (onder) met zijn blauwe bloemen. Het is een van de weinige planten die echt blauw bloeit. En wat hebben ze een dorst! De oranje afrikaantjes worden niet gediscrimineerd en krijgen ook een flinke slok. Als je van een bloem zou verwachten dat hij uit Afrika komt dan is het toch wel van het Afrikaantje. Maar niets is minder waar; Mexico is zijn thuisland. En of dit oranje morgen nog steeds op de terrastafel staat hangt er een beetje van af of Oranje vanavond stand houdt. 

Vele ogen zullen straks gericht zijn op Johannesburg, Zuid Afrika, nog voor even het middelpunt van de wereld. En of je nu thuis kijkt of in de stad op een groot scherm, geniet ervan!

 

 

Dit 'oranje team' is er klaar voor!

Van links naar rechts: Dobbe, Oscar en gastspeler Casper

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE