11 september 2011

11 september 2011

Tuingeluk

Tegenwoordig heeft men het druk. Veelal tweeverdieners, beiden met een pittige baan. En in de spaarzame vrije tijd moeten de kinderen nog naar de voetbalclub, het turnen of pianoles. Als we dan uiteindelijk ’s avonds na diverse huishoudelijke verplichtingen die er ook nog zijn, uitgeblust neerploffen op de bank valt onze blik op de tuin. Deze schreeuwt ook nog eens om aandacht. Nee, niet ook dat nog!
De tuin wordt door velen tegenwoordig beschouwd als een blok aan het been, een ‘noodzakelijk kwaad’. En dat is echt jammer. De gevolgen zien we overal om ons heen: groen eruit, steen erin. Lekker makkelijk, denkt men. En dat terwijl een tuin, een échte tuin, een groene tuin, zo belangrijk is voor iedereen, belangrijk voor je gezondheid, belangrijk voor je welzijn, ook als je denkt dat dit niet zo is. Een echte tuin zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, althans het helpt flink mee.

 

Er kunnen allerhande redenen zijn waarom men uiteindelijk voor deze ‘oplossing’ kiest. “Vier van de vijf mensen geniet tegenwoordig niet optimaal van zijn tuin,” vertelt Ben van Ooijen, directeur van de Tuinen van Appeltern. “Door een verkeerde start, onwetendheid of slecht advies is het allemaal anders gelopen dan verwacht. Het enthousiasme is tot het nulpunt gedaald en zij staan nauwelijks open voor verbetering of nieuwe impulsen. Daarom moest er iets gebeuren, en wij vonden het antwoord”, aldus van Ooijen. “Om weer plezier te krijgen van en in je tuin moet je vier basisvoorwaarden in acht nemen, de vier beginselen voor tuingeluk”.

De juiste verhouding.
In een tuin moet de hoofdrol zijn weg gelegd voor planten. Een tuin mag derhalve niet voor meer dan een derde verhard zijn. Ook hout en grind beschouwen we als verharding. De rest moet beplant zijn. Een gazon en een vijver vallen ook hieronder. Alleen een randje met wat bloempjes langs de kant, of een paar potten in een verder verharde tuin is absoluut niet voldoende. In een wat kleinere tuin mag deze verharding iets meer zijn maar dit dient gecompenseerd te worden door meer opgaand groen: planten tegen een muur, langs pergola’s, of een extra boom is prima.

Voldoende hoogte.
Een hele tijd geleden kreeg ik een opdracht om een voortuintje te ontwerpen. Het lag op het noorden, maar dat was niet echt het probleem. Het probleem was dat er niets in mocht komen dat te hoog werd. En dan zal je misschien wel denken, ok. Maar zij griezelden alleen al bij de gedachten dat er iets in de tuin zou kunnen komen dat ‘hoger’ zou kunnen worden dan tien centimeter. Ik heb nog allerhande argumenten aangehaald, voorbeelden laten zien, maar ik heb ze niet kunnen overtuigen.
Een tuin heeft hoogte nodig. Er moeten planten in staan die wat ‘body’ aan de tuin geven. Dit geeft diepte aan een tuin. Je moet niet de hele tuin in een keer kunnen overzien want dat haalt de spanning eruit. De helft van de planten zou eigenlijk hoger dan 90 centimeter moeten zijn.

Voldoende privacy.
Al kun je nog zo goed opschieten met de buren, op het verplichte praatje elke ochtend zit niemand te wachten. In je tuin moet je je beschut en onbespied voelen. Kijk vooraf waar je wel en niet gezien mag worden. Door middel van het plaatsen van bomen en hagen kun je dat precies zelf bepalen. Een dakboom, zonnedoek of een pergola begroeid met een ruige klimmer kan inkijk van bovenaf beperken. En ook als je een terras aanlegt, leg het niet in de buurt waar ook de buren altijd zitten.

Arbeidsvriendelijk.
Misschien is dit wel de belangrijkste voorwaarde. Veel mensen zijn niet echt blij met hun tuin omdat deze veel te veel onderhoud vraagt. Het kan natuurlijk zijn dat je een echt tuinmens bent die graag veel in de tuin bezig is; hoe meer hoe liever. Dit geldt echter maar voor weinig mensen. Als het werken in de tuin meer tijd vraagt dan dat je in principe wil dan ga je een hekel krijgen aan de tuin. Een tuin vraagt altijd iets aan onderhoud maar dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Een groot gazon kost wekelijks veel tijd omdat het gemaaid moet worden terwijl bodembedekkers nagenoeg onderhoudsvrij zijn.

Deze vier regels dienen altijd als eerste gehanteerd te worden bij een eerste aanleg of verandering van je tuin. De plantenkeuze, de kleurcombinaties, kortom de exacte invulling, spelen in dit eerste stadium nog geen rol en komen later pas aan bod. Eerst moet een basis worden gelegd, de basis voor echt tuingeluk

.

 

 

 

Tijdens de Appeltern Expo 2011 werden door Ben van Ooijen, directeur van de Tuinen van Appeltern, de vier basisvoorwaarden van Tuingeluk duidelijk uiteengezet.

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE