15 maart 2009 

15 maart 2009

Grassprietjes

 

Met zijn honderdduizenden staan ze daar. Misschien zelfs wel miljoenen.. Allemaal even groot, hetzelfde jasje aan, dezelfde kleur. Maken gelijke beweginkjes, afhankelijk van de wind. Ze zijn sterk en dulden geen indringers. Wat ik jullie hier voorspiegel is hét ideale beeld van een strak groen gazon, gezien van heel dichtbij. Dit is echter ook het beeld van een totaal onnatuurlijke situatie. Maar veel mensen hebben dit als ideaalbeeld voor hun grasveldje. Ideaalbeeld, want de realiteit is vaak verre van dat. Zeker, er staan heel wat grassprietjes, maar die zijn lang niet allemaal even mooi groen, groeien vaak nauwelijks. Hele stukken zien er verlaten uit; de grasjes zijn geëmigreerd of uitgestorven. Bovendien kreeg dit ‘volkje’ al lang geleden bezoek van allerhande ongenode gasten: boterbloem, paardebloem, weegbree, klaver, noem maar op en natuurlijk mos, heel veel mos. (zie foto midden rechts). Het aanleggen, en het behouden van een mooi gazon is niet zo moeilijk en voor iedereen bereikbaar. Maar, je moet er wel wat voor doen, en enkele regels goed voor ogen houden, maar vooral voor ogen blijven houden.

 

Een gazon is een monocultuur. Heel veel plantjes van één soort dicht bij elkaar wat in de natuur niet vaak voorkomt. Meestal is beplanting gevarieerd. Zo’n monocultuur is gevoelig voor ziektes, plagen enz. Het is daarom zaak de sprietjes te knuffelen, te verwennen en ze zo goed mogelijk te verzorgen. Zorg ervoor dat het ze aan niets ontbreekt. Als je het gazon nog aan moet leggen schenk eerst veel aandacht aan de grond. Aan de ondergrond kun je achteraf namelijk helemaal niets meer doen. Vaak worden graszoden gelegd op grond die alleen een beetje los geharkt is. Het eerste jaar ziet het er wel aardig uit maar zogauw de voedingsstoffen, die in de zoden zaten op zijn, is het uit met de pret.

 

Toch is een mooi gazon voor iedereen bereikbaar. Zorg vóór de aanleg voor een goede basis. Als de grond niet goed is breng hem dan in een topconditie. Veel organisch materiaal. Voeg bij dichtslibbende grond zand toe. Ook kalk heeft dan een positief effect. Al deze zaken zorgen dat de grond in plaats van een korrelstructuur (vaste en dicht) een kruimelstructuur krijgt, hetgeen een betere lucht- en waterhuishouding in de bodem teweeg brengt.

 

Je gazonnetje is intensieve landbouw! Zorg voor voldoende voeding. Half maart de eerste ‘boost-bemesting’. Gewone korrelmest (NPK 12-10-18) is prima. Dosering van 5 kilo per 100 m2. Let op een zo gelijkmatige verdeling. Als er ergens teveel tegelijk valt haal het dan meteen weg of verspreid het. Vervolgens vanaf begin mei maandelijks tot het einde van het groeiseizoen 1 kilo per 100 m2. Af en toe, als extraatje, gedroogde koemest. Dus: bemesten is heel belangrijk. Niet vergeten!

 

Als je merkt dat het gras begint te groeien geef het dan een verticuteerbeurt. Hiermee trek je alle mos en dode droge resten uit de mat. Dit laat weer lucht toe. Zware klus waardoor je die dag en misschien wel de hele week, hangt af van de grootte van je gazon, niet meer naar de fitnessclub of sportschool hoeft. Met een spitvork vervolgens het hele gazon goed doorluchten door het als het ware te doorzeven met gaatjes. Om de gaatjes open te houden kun je er wat fijn zand over uitvegen.

 

Goed maaien is ook heel belangrijk. Niet te kort maaien, en niet te lang wachten. Als het gras 5 cm lang is terugmaaien naar 3 cm. Absoluut niet korter! Negen van de tien gazons worden korter gemaaid maar vergeet niet dat het levende plantjes zijn. Als je die telkens weer tot aan de wortels afmaait geven ze er vroeger of later de brui aan.

Er zijn natuurlijk nog meerdere zaken die een rol spelen voor een mooi gazon, maar met bovenstaande kom je al een heel eind.

 

Zo genoeg theorie. Nu de praktijk. Met deze tips en een beetje geluk heb je binnenkort het mooiste gazon van de hele buurt. Zet hem op grassprietjes!

 

        

Boerenkrokus (Crocus tommasinianus)   Ik zag gisteren al dat kikker zijn weg naar mijn vijver

Zijn het geen juweeltjes?                     weer gevonden had. Vandaag zaten er maar liefst vier

                                                          kwakkers en ze hielden alles scherp in de gaten.     

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE