16 oktober 2016

16 oktober 2016

Wat voor weer krijgen we morgen?

Het klimaatakkoord is een feit. Afgelopen april werd door maar liefst 195 landen de handtekening gezet onder een verdrag dat de opwarming van de aarde moet beperken tot niet meer dan 2 graden. Er zijn pas enkele landen die het verdrag hebben geratificeerd, officieel erkend, maar een goed teken dit keer is dat de grootste vervuilers, China en de Verenigde Staten, de andere landen hebben opgeroepen om dit zo snel mogelijk te doen. Zelf gaven ze aan, het zelf dit jaar nog te doen maar of dit ook gaat gebeuren…..

  Hoofdoorzaak van alle ellende is de toenemende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. Deze warmt de aarde op, het zogenaamde broeikaseffect. We gebruiken nog te veel fossiele brandstoffen en hier moet iets aan gebeuren. Dit keer is Nederland niet het braafste jongetje van de klas en loopt in Europa bijna achteraan in het stimuleren van groene energie.

Het weer lijkt volkomen van slag. In ons eigen landje hoeven we maar te kijken naar de overvloedige regenval aan het begin van het jaar en de ‘droogte’ die nu al weer een hele tijd aanhoudt. Dit is nog niks vergeleken met de ravage die werd aangericht door Matthew op Haïti. Voor zo’n straatarm land, dat nog aan het bijkomen was van de aardbeving van 2010, lijkt dit de genadeklap. Ook het oosten van de VS, de staten Florida, Georgia en North Carolina, kreeg het zwaar te verduren. Vijftien doden en twee miljoen gezinnen zonder stroom. Duizenden mensen moesten worden geëvacueerd uit hun huizen en auto’s. Toch zijn er nog steeds mensen die durven te zeggen dat er niets aan de hand is. ‘Het is een golfbeweging. Door de duizenden jaren heen gaat de gemiddelde temperatuur altijd al omhoog en omlaag.’ Maar de meeste weerdeskundigen zijn het hier niet mee eens. Deze verandering is niet normaal, is niet goed.

Een van de gevolgen van deze opwarming is El Niño, het ‘Kerstkindje’. Doordat hij het meest actief is rond de kerst heeft hij deze naam gekregen. Hij ontregelt zo’n beetje het weer over de hele wereld. Een warme zeestroom die de kustwateren van Chili en Peru opwarmt ligt ten grondslag aan El Niño. Water van 18 a 20 graden wordt vervangen door veel warmer water van zo’n 26 graden. Die opwarming doodt op de eerste plaats al eens alle vissen in dit gebied hetgeen rampzalig is voor de landen die hiervan afhankelijk zijn. Verder schopt dit fenomeen het klimatologisch evenwicht volledig omver: grote droogte in het noorden van Zuid-Amerika, vooral in Brazilie. Parallel aan deze droogte zullen overvloedige regenbuien de westkust van Zuid-Amerika teisteren. De droogte in Australië en de bosbranden in Indonesië, het hangt allemaal hiermee samen. Een natter najaar in Oost-Afrika en een drogere zomer in Zuid-Afrika. Zuidoost China wordt natter en de winters in Canada worden zachter. Mexico en de zuidelijke staten van de VS krijgen koeler en natter weer. Het zit complex in elkaar. (Afbeelding: Panache okt 1998)

Van El Niño zelf zullen we hier in Europa niet veel last hebben. Het regent meer en heftiger maar wij zullen vooral rekening moeten houden met lange-termijn gevolgen. De ijskappen smelten steeds verder waardoor de zeespiegel stijgt. Voorzichtige ramingen gaan uit van een stijging van een meter tegen het einde van deze eeuw maar waarschijnlijk zal het nog veel sneller gaan. Gebieden die nauwelijks hoger liggen dan zeeniveau, denk hierbij aan Bangladesh, de Malediven, het kustgebied van Florida waaronder Miami, zullen blijvend onder water komen te staan. Toch wordt de opwarming nog door velen ‘ontkent’. Zelfs mensen die bij wijze van spreken al met één voet in het water staan, zoals de gouverneur van Florida, Rick Scott, ontkennen de opwarming van de aarde in alle toonaarden. Onbegrijpelijk!

Hier in Nederland vallen de gevolgen van de opwarming nog mee, als je dat zo zeggen mag. Wel breken we op weergebied record na record en dan vooral wat regen betreft. Januari was extreem nat en eindigde in de top 10. Ook april was heel nat met tweeëneenhalf keer de normale hoeveelheid. In juni viel hier in Limburg heel veel regen. Venlo spande de kroon met vier keer de normale hoeveelheid. Misschien is de hoeveelheid hemelwater in de toekomst wel het grootste probleem. Rioleringen die het water niet meer aankunnen zorgen voor overstromingen. Op diverse plaatsen worden hier in Heerlen natuurlijke beeklopen verbreed en opvangbassins gegraven waardoor het water geleidelijker kan worden ‘verwerkt’.

Wat voor weer we morgen krijgen, en daarmee bedoel ik uiteraard het weer van de komende tientallen jaren, weet ik niet. Die vraag blijft open. Het is aan ons allen om alles te doen wat binnen ons bereik ligt om de opwarming te beperken zodat onze kinderen en kleinkinderen niet de vruchten plukken van onze nalatigheid.

Tussen de Bredastraat en de binnenring, ter hoogte van Slot Schaesberg, werd enkele maanden geleden een wadi aangelegd zodat bij hevige regenval het water op een natuurlijke manier kan worden afgevoerd.


   

Enkele jaren geleden werd de Caumerbeek weer boven de grond gehaald. Nu is men druk bezig deze op diverse plaatsen te verbreden en van extra waterbuffers te voorzien.


   


 

 

 

In de historische tuin bij Slot Schaesberg hebben de werkzaamheden (aanplant en inzaai) dit jaar grote vertraging opgelopen door de overvloedige regenval. (Foto: Jens de Rechter)

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE