1 juli 2012

1 juli 2012

Vanuit de lucht.

De lucht is kalm. Er is nauwelijks wind deze ochtend in mei. Bijna onopvallend vliegt een radiografisch bestuurd helikoptertje boven de nog spaarzaam bebladerde boomkruinen alsof op zoek naar iets. Zoemend als een libel speurt hij aandachtig naar verdachte plekken in het hout. Aangetast hout kan in de toekomst mogelijk voor moeilijkheden zorgen. Dit helikoptertje, officieel multirotor-camera  genoemd, (ook wel hexakopter met zes motoren of oktokopter in de achtmotorige uitvoering), is een van de recentste toepassingen van moderne technologie bij het zo vroeg mogelijk opsporen van potentiële probleembomen.

Toen Ger Erkens en Angeline Mette (Groenvisie Mette te Heerlen, Angeline is geregistreerd VRT Taxateur, gespecialiseerd in boomtaxaties en boomveiligheid) bij een beurs in gesprek kwamen met een multirotorpiloot  werden de vele toepassingsmogelijkheden van het vliegtuigje al snel duidelijk. Op plekken hoog in bomen, waar normaal alleen met een hoogwerker de zaken bekeken kunnen worden, zou het kleine helikoptertje deze controle, zonder enige poespas op de grond, kunnen uitvoeren. Geen wegafzettingen, geen wachtende auto’s, geen scheldende bestuurders. De plannen werden verder uitgewerkt en enkele maanden later werden de eerste proefvluchten gemaakt. De resultaten waren meer dan bevredigend.

Wat is er mooier dan van je hobby je beroep te kunnen maken. Antwoord: van twéé hobby’s je werk maken. John Dummer is al 40 jaar vakfotograaf en ruim 25 jaar fervent liefhebber van het vliegen met radiografisch bestuurbare helikopters. Zijn twee passies heeft hij nu verenigd. Je kunt bij hem voor allerlei foto’s terecht maar de luchtfotografie is toch wel zijn stokpaardje. In zijn ‘hangar’ bevinden zich inmiddels een zestal machines waaronder ook een les-hexakopter. De branche staat nog in zijn kinderschoenen. Air-Vision heeft een luchtfotovergunning van het Ministerie van Defensie en als enige een officieel convenant met Luchtverkeersleiding Schiphol om te mogen vliegen en behoort toch wel tot de koplopers in ons land. Voor de demonstratie begint vertelt hij ons gepassioneerd hoe een en ander werkt.

De lucht is kalm. Er is nauwelijks wind. Na een telefoontje met Luchtverkeersleiding Schiphol is het tijd voor actie. Met de hexakopter ‘onder de arm’ en een extra monitor begeven we ons naar buiten. Angeline vermoedt een probleem bij een van de lindes langs de straat en na overleg worden de zes motoren van het vliegtuigje gestart. Behendig stuurt John het toestel tussen de takken door tot dicht bij de verdachte tak. Angeline volgt alles op de tweede monitor en als de hexakopter op de gewenste plaats hangt zet John hem vast; hij blijft precies op dezelfde hoogte en dezelfde GPS-coördinaten hangen. “Wel ga ik van tevoren de zonneactiviteit na. Tijdens een zonnestorm kunnen GPS-signalen op een onverwachte manier veranderen. Wanneer het vliegtuigje op GPS staat kan hij dan als het ware op hol slaan. Ik ben in het verleden één keer op deze manier een machine verloren”. Samen wordt de plek bekeken en Angeline geeft aan wat ze graag gefotografeerd wil hebben. Aan de hexakopter is een hoogwaardige fotocamera bevestigd waarvan de beelden op de grond op een monitor gevolgd kunnen worden. Behendig stuurt John het toestel rondom de boom en de tak wordt zo van alle kanten vastgelegd.

Diverse ziektes en aantastingen beginnen vaak boven in een boom. Neem nou Massaria, een van de meest recente ziektes, die huis lijkt te gaan houden onder de volwassen platanen. Dit is de zoveelste ziekte op rij. Al tientallen jaren worden iepen aangetast door de iepziekte; kastanjes worden nadat de kastanjemineermot ze het leven moeilijk maakt nu bedreigd door een nog veel gevaarlijkere aantasting, de kastanjebloedingsziekte, een ziekte die meestal het einde van de boom tot gevolg heeft. Essterfte deed ook onlangs zijn intrede in Nederland en bedreigt de gewone es. De plataan is de volgende boom die in de problemen komt. Massaria is een ziekte die hoog in de boom begint. Doordat meestal alleen de bovenkant van de tak afsterft en de bladeren vaak blijven zitten valt de aantasting dan ook niet op. Het proces verloopt heel snel. Een dikke tak die in het voorjaar nog gezond is kan in het najaar al zo ver zijn aangetast dat hij spontaan afbreekt. Omdat gemeentes een zorgplicht hebben en alle risico’s tot een minimum dienen te beperken zullen controlefrequenties verhoogd moeten worden. In de toekomst een mooie klus voor de ‘vliegende brigade’.

Na enkele minuten en na het maken van diverse foto’s zet John het helikoptertje weer aan de grond. Als daarna de foto’s op een grote monitor worden bekeken blijkt het vermoeden van Angeline terecht: de plaats waar ooit een tak werd weg gehaald blijkt te zijn ingerot, waarschijnlijk zelfs tot diep in de stam. De angst voor het risico dat deze tak ooit spontaan zal afbreken is daarmee gegrond.

Nieuwe tijden, nieuwe ziektes, maar ook nieuwe methodes om deze problemen op te lossen. Maar in eerste instantie natuurlijk om ze op te sporen en in de toekomst zal dat veel vaker gebeuren in vogelperspectief, vanuit de lucht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De plaats die gefotografeerd moet worden, wordt bepaald. Na overleg worden de zes motoren van het vliegtuigje gestart. Zoemend als een libel speurt hij vervolgens aandachtig naar verdachte plekken in het hout.

 

 

      

 

Vanuit de lucht is de aangetaste plaats goed te zien. Foto: John Dummer  www.Air-vision.nl

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE