21 april 2013

21 april 2013

Het bijenlint

Wat is er mis met Europese regelgeving? Dezelfde regels voor alle Europeanen. In principe natuurlijk niets. Er wordt alles aan gedaan om te zorgen dat ons begrotingstekort binnen de toegestane marge blijft. Toch schort het vaak aan uniformiteit. Het lijkt vaak alsof deze regels niet worden toegepast als het ‘ons’, of de economie, niet goed uitkomt. Lang niet altijd wordt een land op de vingers getikt als het niet goed bezig is. Een mooi voorbeeld hiervan hoorde ik onlangs. Enkele jaren geleden werd door het chemiebedrijf Bayer een middel op de markt gebracht, een wondermiddel, dat werd ingezet tegen schadelijke insecten. Alleen al van het begrip ‘schadelijke insecten’ krijg ik de kriebels. Het geeft aan hoe er tegen insecten wordt aangekeken die ons minder goed uitkomen. Het middel Imidacloprid werd in de jaren 80 van de vorige eeuw ontwikkeld door een onderdeel van Bayer en werd vervolgens toegelaten op de Europese markt. Toch is het veel minder vriendelijk gebleken dan Bayer doet voorkomen en het wordt qua impact zelfs vergeleken met DDT! Het ergste is dat het extreem giftig is voor bijen. Het is al voldoende als een bij landt op een plant die ermee bespoten is. Hij neemt het gif mee naar de korf en maakt zo ook nog de andere bijen ziek. De bijen verzwakken, worden veel gevoeliger voor allerhande ziektes en sterven uiteindelijk. In verschillende landen in de Europese Unie, waaronder Frankrijk, is het middel inmiddels verboden. In de toelating van de Europese Unie is voorgeschreven dat er regelmatig bijzondere aandacht besteed moet worden aan de bescherming van honingbijen bij het verspuiten van deze imidacloprid en daarom liet voormalig staatsecretaris Bleker een onderzoek doen door de Universiteit van Wageningen. Hij kwam tot de conclusie dat het allemaal wel meeviel. De tientallen onderzoeken die door andere gerenommeerde instanties werden verricht, met heel andere, alarmerende onderzoeksresultaten, legde hij naast zich neer. Een opmerkelijk detail is dat het onderzoek van Wageningen werd gefinancierd door ……… Bayer. Ongelooflijk toch? De onderzoekgegevens zijn trouwens nooit openbaar gemaakt. Bayer doet nog steeds zijn uiterste best om dit te voorkomen.

En nu kun je natuurlijk zeggen, een bijtje meer of minder, wat doet het er eigenlijk toe. Als je zo denkt wordt het hoog tijd om je eens in de bij en zijn plaats in de natuur te verdiepen. De bij is bestuiver nummer één van de wereld. In de landbouw zijn deze bestuivers zeer belangrijk. De bijen en hommels zorgen voor zo’n 80 à 90 procent van alle bestuiving. Met name fruit, noten, koffie en veel groentezaden kunnen zich ontwikkelen doordat bijen hun werk doen. Hier is ongeveer één derde van de wereldvoedselproductie mee gemoeid. Zonder bijen zouden oogsten wel eens ‘onverklaarbaar’ kunnen mislukken. De bij heeft het moeilijk. Diverse ziektes en aantastingen waaronder die van de beruchte varroamijt, richten een ware slachting aan onder de bijen. Het komt steeds vaker voor dat hele bijenvolken na de winter uit hun kasten zijn verdwenen. Een combinatie van oorzaken is hier aan te wijzen: ziekteverwekkers waaronder varroa, de leefgebieden die hard achteruit gaan, het eenzijdige voedselaanbod en alsof dat nog niet genoeg is gebruiken wij middelen waar bijen echt niet tegen kunnen. Het gevolg is dat de vitaliteit van de bijen hard achteruit gaat en hun aantallen snel afnemen. Het feit dat ons ecosysteem complex in elkaar zit en niet zonder bijen kan lijkt velen koud te laten.

Velen, maar niet iedereen. Vorig jaar was het jaar van de bij. De bij kreeg extra aandacht. In 2010 werden er in Zutphen al diverse initiatieven in het leven geroepen om het leven van de bijen gemakkelijker te maken. Honderden zakjes zaad werden uitgedeeld hetgeen ook in de daarop volgende jaren gebeurde. Dit initiatief werd overgenomen door de bijenstichting die landelijk diverse projecten promoot. Of het nu het inzaaien van een stukje van je tuin is, speciaal voor de bijen, het plaatsen van een bijenhotel, het maakt niet uit, alles wat bijdraagt aan een bijvriendelijke tuin vormt een klein stukje van dit ‘lint’. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat de bijen ook in de toekomst een plekje in onze samenleving blijven houden, al was het alleen maar om ervoor te zorgen dat de voedselvoorziening op onze aarde voor toekomstige generaties niet stagneert. Help mee aan het opzetten van dit bijenlint.

Meer informatie vind je op bijenlint.nl

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE