24 mei 2009 

24 mei 2009

In mei.

 

We weten het allemaal nog wel. In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de spriet, die leggen in de meimaand niet. Maar heb je je nooit afgevraagd waarom de koekoek en de spriet in mei geen ei leggen? Ik heb zelf namelijk geen flauw idee en ik geloof dit trouwens niet eens. Volgens mij leggen ze allebei wél een ei, in mei. Misschien zelfs wel meerdere eieren. Het is wel zo dat de koekoek er maar één per nest legt, en dit is dan het nest van een ander. Meestal is dit het nest van een of ander piepklein zangvogeltje, bij voorkeur de soort waardoor hij zelf is ‘opgevoed’. Alle autochtone eieren worden na de blijde geboorte van deze allochtoon vakkundig door de boreling van meters hoog naar beneden geknikkerd. Mochten er ook al andere jonkies in het nest liggen dan wacht hun hetzelfde lot. Er is geen ontkomen aan. Opgeruimd staat netjes. De spriet is weer een heel ander verhaal. Wat is een spriet? Is ‘spriet’ de verbastering van griet hetgeen een ander woord voor grutto is? Of, en daar gaan de meesten van uit, is een spriet de kwartelkoning, een weidevogel die door het steeds eerder maaien van graslanden met uitsterven wordt bedreigd. Als het zo doorgaat legt hij straks echt geen ei meer in mei. Maar ook niet in een andere maand.

 

Tegenwoordig leggen trouwens de meeste vogels in april al een ei. Hyperactieve pimpelmeesjes zijn alweer weken bezig met het verzamelen van zoveel mogelijk wormpjes, mugjes, spinnetjes, vliegjes om hun kroost te voeden. De klimroos, die een paar weken geleden nog last had van wat bladluis is weer helemaal ‘clean’. Het valt voor de ouders niet mee om  een nestje, dat vaak uit meer dan tien jonkies bestaat, groot te brengen. Ze vliegen continu af en aan. Na twee weken broeden en twee en een halve week voeden krijgen ze weer wat rust. Afgelopen week zag ik al zo’n uitgevlogen verschoten ‘propje’ nog luid om z’n moeder roepen. Ik heb honger! Ze worden nog een aantal dagen door pa en ma bijgevoerd. Als ik terug ga rekenen zijn de eieren halverwege april gelegd. In mei zullen zij dus waarschijnlijk geen ei meer leggen.

 

Het gaat natuurlijk lang niet altijd zo gesmeerd als bij mijn pimpelmeesjes. Zij broeden al jaren in hetzelfde nestkastje onder de dakrand. En al  jaren hoor ik de kinderschare steeds luider piepen tot ze uiteindelijk hun eigen weg gaan. Maar het wil ook wel eens mis gaan. Als een nestkast niet goed hangt en het er te heet in wordt, of het hangt zo dat het kan inregenen…. Dit betekent vaak de dood van alle jongen. Of als een van de ouders wegvalt; slachtoffer van het verkeer of van Minoes de poes. Het is voor de overblijvende ouder dan niet meer te doen om ze verder op te voeden. De kindjes worden aan hun lot overgelaten.

 

Een tijd geleden trof ik in een heg een verlaten nestje aan. Het zat hier waarschijnlijk al een hele tijd. Een triest gezicht. Wat hier precies gebeurd is zullen we nooit weten. Met zijn allen hebben ze waarschijnlijk nog een tijdje héél hard geroepen maar werden ze niet meer gehoord. Een familiedrama waarvan we het fijne nooit zullen weten. Alles wat restte waren wat botjes…..

 

Maar, gelukkig gaat het meestal goed en zien we elk jaar weer veel jonge vogeltjes. In mei.

 

 

     

 

Ze vliegen continu af en aan.            Alles wat restte waren wat botjes…..

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE