26 april 2009

26 april 2009

Blauwe fontein

 

Blije gezichten, overvolle winkelwagentjes. De eerste zonnestralen schudden niet alleen de natuur maar ook de mensen wakker. Tuin en balkon zijn toe aan een opvrolijkbeurt en waar vind je de meeste inspiratie en ook de mogelijkheid om die inspiratie tot uitvoer te brengen? In het tuincentrum natuurlijk. Je ziet er echt van alles. Bomen en boompjes, heesters, al dan niet in bloei en een heel ruime sortering aan vaste planten. Allemaal keurig op alfabet, gerangschikt op Latijnse naam. Dus het wordt toch nog zoeken. Je vindt er natuurlijk ook kleurige eenjarigen, bloemenpracht tot aan de eerste najaarsvorst. Maar daar denken we liever nog maar niet aan. De massaal gekochte olijfbomen en –boompjes zijn afgelopen winter massaal bevroren dus er gaat er weer een nieuwe mee, met of zonder flesje olijfolie. We geven niet op!

Toch is het vaak even zoeken en zijn niet alle planten even gemakkelijk te vinden…

 

Ootmarsum. Het oudste stadje van Twente. Omgeven door bossen, velden en oude boerderijen. Smalle straatjes, oude knusse huisjes, dorpskerk, omringd door oude lindes en oude grafstenen, gelegen in het midden van het dorp. Heel veel geveltjes werden opgesierd door bloembakken en wat opvallend was, ze waren allemaal gevuld met een waterval aan violetblauwe bloempjes, zelfs in oktober. Ik kende het bloempje niet. In een bloemenwinkel zag ik nog een grote pot staan en noteerde de naam.

In het volgende voorjaar bleek dit bloempje toch niet zo algemeen als ik dacht. Geen enkel tuincentrum of bloemenmarkt kon me verder helpen tot ik ze uiteindelijk zag staan in een catalogus van een verzendbedrijf. En een week later had ik zes piepkleine stekjes die ook bij mij in enkele maanden uitgroeiden tot een wolk van bloempjes.

 

De Streptocarpus ‘Blue Fountain’, want dat was het betreffende plantje, heeft dik viltig behaard blad, en blijkt daardoor heel goed tegen droogte, dus ook tegen af-en-toe-vergeten-water-te-geven te kunnen. Een bloembak aan het raam op de tweede verdieping, een plek die gedoemd is om af en toe vergeten te worden, werd voorheen altijd gevuld met vlijtige liesjes. Maar hoe Liesje ook haar best deed, augustus haalde ze zelden. Met déze plantjes was het probleem voorbij. Tot de eerste nachtvorst bloeiden ze door. Ik haalde wel tijdig één plant naar binnen en deze overwinterde op zolder waarvan ik in maart weer nieuwe stekken nam. Dit herhalen we sindsdien jaarlijks. En ook dit jaar was het dus weer ‘the same procedure as last year’. Een veertigtal stekken geniet op de tuintafel van de lentezon. Over een week of twee verhuizen ze naar hun definitieve plaats en zullen ook dit jaar weer zorgen voor een blauwe fontein.

 

     

 

1. Omgeven door bossen, velden en oude boerderijen.

2 en 3. Streptocarpus ‘Blue Fountain’.De afgelopen jaren zie je ze toch steeds vaker in tuincentra. Ook bij de Boerenbond (Welten) waren ze vorig jaar te koop. Als je ze niet direct ziet, vraag ernaar; ze kunnen vaak besteld worden.

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE