3 juni 2012

3 juni 2012

We hopen maar…..

Hebben jullie het ook meegekregen? Vorige week is er op klaarlichte dag een zebraatje geboren in Burgers’ Zoo. Voor de ogen van vele toeschouwers. Het komt maar zelden voor dat zoiets op klaarlichte dag gebeurt. Het dier schijnt zich veilig genoeg te hebben gevoeld. Jarenlang werd er in Afrika op zebra’s gejaagd vanwege hun gestreepte huid waardoor de Kaapse bergzebra zelfs bijna uitgestorven was. Het aantal zebra’s in de natuur neemt nog steeds langzaam af omdat hun leefomgeving kleiner wordt. Dierentuinen blijven een belangrijke rol spelen om te voorkomen dat de soorten echt helemaal verdwijnen.

Een ander soort zebra dat langzaam ‘uitsterft’ is de zebra die zorgt dat de zwakste verkeersdeelnemer, de voetganger, veilig de straat kan oversteken zonder overreden te worden door de groeiende kuddes van voortrazend blik. Een vreemde zaak. Tientallen jaren was er, bij mij op de hoek, een zebrapad dat precies in het verlengde lag van de straat waar vijftig meter verderop een basisschool ligt. Een aantal jaren geleden verdween de zebra na een opknapbeurt van de straat. ‘Streepjes’ of kanalisatiestrepen zoals ze officieel heten, kwamen hiervoor in de plaats. Toen anderhalf jaar geleden de weg weer opnieuw werd geasfalteerd – het is een heel druk bereden weg – kwam er helemaal niets meer terug. En dat terwijl hier toch nog steeds tientallen kinderen ’s morgens en ’s middags oversteken.

Natuurlijk even nagevraagd hoe een en ander zat. Waarom op dit drukke punt waar hoofdzakelijk kinderen oversteken, na een bocht waar bovendien altijd geparkeerde auto’s staan en die daardoor, zeker voor kinderen, in het geheel niet is te overzien, de zebra verdwenen is. Er werd aan gewerkt. Er zou een oversteekplaats komen zo’n honderd meter hogerop in de straat. Bij een klein parkje zou men dan gemakkelijk kunnen oversteken. (Alsof er ook maar één kind een stukje door zou lopen terwijl hij aan de overkant van de straat de school al ziet liggen. Dat deed ikzelf vroeger toch ook niet.) In de herfst is men bezig geweest met allerlei graafwerkzaamheden want er lagen allerhande kabels die nog omgelegd moesten worden. Toen ik een paar maanden geleden zag dat een bedrijf bezig was met het kappen van een grote eik wist ik dat er schot in de zaak zat. Begin mei werd het verkeer omgeleid en na twee weken was de oversteekplaats klaar. Nog een tweede boom, een valse Christusdoorn, werd gekapt om nieuwe parkeerstroken te verwezenlijken als compensatie voor plaatsen die door de aanleg van deze oversteekplaats met eilandje verloren waren gegaan. Alleen werd het helaas geen zebrapad maar een oversteekplaats met kanalisatiestrepen. Een oversteekplaats waarvan veel voetgangers misschien denken dat ze veilig kunnen oversteken maar de streepjes geven geen enkel recht. Word je aangereden, helaas, dan had je maar beter op moeten letten. Dit is misschien een beetje grof gezegd maar daar komt het wel op neer. Dit staat in schril contrast met de ‘echte’ voetgangersoversteekplaats, het zebrapad, waarvoor wél gestopt moet worden om voetgangers te laten oversteken. Een week omleggen van allerhande kabels, het kappen van twee bomen, twee weken een wegenbouwbedrijf bezig met het veranderen van de situatie, graafwerkzaamheden, aanpassen riolering, asfalteren enz. enz., het zal allemaal wel een aardige euro gekost hebben. Resultaat: een stuk ‘schijnveiligheid’ op een plaats waar deze eigenlijk niet echt nodig is. Waarom geen zebrapad, voor een paarhonderd euro aan verf, terug op de plek, de enige logische plek, waar deze bijna dertig jaar gelegen heeft. Ik snap het allemaal niet. Moet de veiligheid van onze kinderen niet de hoogste prioriteit hebben? Zijn zij niet ons kostbaarste bezit? Met of zonder zebrapad, kinderen zullen op deze, nu hoogst onoverzichtelijke en onveilige plaats blijven oversteken. We hopen maar dat het nooit mis zal gaan.


Zoek de verschillen

       Oversteekplaats met kanalisatiestrepen                                     Zebrapad

  

Op het oog zijn ze bijna hetzelfde.


Links: De nieuwe oversteekplaats. De kanalisatiestrepen hebben echter geen enkele wettelijke status. Automobilist en voetganger kunnen hier geen rechten aan ontlenen. De voetganger denkt dat de voorziening voor hem is aangelegd en denkt dan ook dat de automobilist rekening met hem houdt, terwijl automobilisten geleerd hebben dat de streepjes geen wettelijke status hebben en daarom gewoon doorrijdt.


Rechts: Een zebrapad heeft wél een wettelijke status. Automobilisten zijn verplicht om voor voetgangers te stoppen, zodat ze ongehinderd kunnen oversteken. Wordt een voetganger op een zebrapad aangereden dan is de automobilist fout. Het is natuurlijk wel belangrijk dat beiden goed opletten en dat een voetganger niet zonder uit te kijken, zonder oogcontact te maken met de automobilist, oversteekt.

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE