3 mei 2009

3 mei 2009

 

Zeven miljoen bollen

 

Er zijn zo van die dingen die al jaren op het programma staan maar waar je maar niet toe komt. Op vakantie in het buitenland bekijk je elk middeleeuws dorpje, kasteel en elke oude kerk binnen een straal van tig kilometer terwijl je in je eigen omgeving nog flink wat kunt afvinken. Buitenlanders die naar Nederland komen zijn net zo ‘nieuwsgierig’. Ook zij willen alles zien. In het buitenland staat Nederland nog steeds bekend als het land van klompen, kaas, windmolens en …….bloembollen. Elke vakantieganger doet dan ook zijn best om al deze oer-Hollandse elementen te zien en te vereeuwigen.

 

Wat ikzelf al jaren op het ‘binnenlandse’ programma heb staan zijn niet de molens of de klompen – nee, die ken ik inmiddels wel – maar wel de bollenvelden. Honderdduizenden bezoeken jaarlijks de Keukenhof, een eeuwenoud park, ooit gelegen om kasteel Keukenhof. Het kasteel werd in 1642 gebouwd in opdracht van voormalig VOC-commandeur Adriaen Maertenszoon Block. In de vijftiende eeuw was het park een deel van het kasteel en was het eigendom van Jacoba van Beieren die op het nabij gelegen slot Teylingen woonde. Zij haalde hier ingrediënten voor in de keuken, vandaar de naam Keukenhof. In 1840 werd het park opnieuw ingericht door de tuinarchitecten Zocher en zoon, die later ook het Vondelpark in Amsterdam ontwierpen. De oude beukenlaan uit 1850 resteert hiervan nog steeds.

Het is dit jaar zestig jaar geleden dat dit park voor de eerste keer vol geplant werd met bloembollen. De toenmalige burgemeester van Lisse nodigde de bollenkwekers uit de directe omgeving uit om iets van hun kunnen te laten zien. Dit werd een overweldigend succes met als gevolg dat deze traditie sindsdien jaarlijks wordt herhaald.

 

Het regende zachtjes toen we vanmorgen vanuit Naaldwijk richting Lisse reden maar onderweg klaarde het op. De zon brak zelfs door. Het leek wel of er in het Westland geen enkel stukje grond niet met glas bedekt is. Onderweg zagen we al diverse uitgestrekte velden beplant met bollen die voor een deel al gedeadhead waren. Andere vlakken sprongen er nog uit door hun intense kleur. Allemaal voor de verkoop. Wij waren niet de enigen die het idee hadden om de bollenpracht eens van dichtbij te bekijken. Ik kende de Keukenhof eigenlijk alleen van foto’s en filmfragmenten en vond het naar aanleiding hiervan altijd een beetje oubollig. Grote vlakken met felle kleuren. Blauw, geel en rood en diverse schakeringen daarvan. Weinig speelse elementen. Toch bleek dit nu zeker niet meer zo te zijn. De Keukenhof vormt een afwisseling van klassieke vlakindelingen en vlakken met een meer moderne en speelsere toepassing van bloembollen. Ook andere bloemen spelen een belangrijke rol. Een waterpartij, omzoomd met rododendrons en azalea’s was overweldigend. Nog steeds worden de afzonderlijke onderdelen ingeplant door diverse kwekers. Ieder probeert zijn product zo mooi mogelijk te etaleren, ieder op zijn eigen manier. Grote vlakken met een kleur met elkaar gecombineerd of een gewaagde subtiele mix van kleuren, vaak ton-sur-ton. En dit alles in de lichte schaduw van een eeuwenoud park. Ook wat minder bekende bolletjes en bollen kregen een plaats, de Anemone blanda en Camassia, twee van mijn favorieten, waren ook ruim vertegenwoordigd. Terwijl het bezoek aan al deze bloemenpracht voorbij liep waren diverse tuinlieden bezig met hun eigen stukje. Vooral uitgebloeide bloemen werden verwijderd. Een medewerker vertelde hoeveel uren hij bezig was om slechts één bed in meerdere lagen te beplanten; een ongelooflijke klus. Dit gebeurt elk jaar opnieuw. En dit jaar, voor de zestigste keer, waren het meer dan zeven miljoen bollen…..

 

        

1                                                           2                                                           3  

     

4                                                         5                                                       6

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Een klassiek bloembolbed

2. en 4. Net even anders

3. Zo’n  ‘groen’ dakje maakt het konijnenhok net even anders

5. Kleurenspel rododendrons

6. De beukenlaan. Geplant in 1850 naar het origineel ontwerp van J.D. Zocher jr. Al deze beuken zijn geïnfecteerd en zullen worden gekapt en vervangen. De eerste serie voor 2010 en de rest enkele jaren later. Doodzonde toch?
7. Beukenlaan 2018. De oude bomen zijn gerooid. Al zijn ze uiteraard een heel stuk 'kleiner' toch is niet voor de kleinste bomen gekozen. (Foto toegevoegd april 2018)

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE