4 juli 2010 

4 juli 2010

Kraan en fles

 

Het is droog in de tuin. De bovenlaag van de grond is stoffig en de ondergrond keihard. Er is met geen schop in te komen, niet dat ik daar met zulke tropische temperaturen aandrang toe ondervind. Toch staan de meeste planten er nog ‘goed’ bij. Alleen de hortensia’s en een groep floxen die onder een linde staat krijgen af en toe een flinke slok. Het is een wonder dat planten zo’n droogte aankunnen. Ze zouden er natuurlijk wat 'happier' uitzien als het de laatste tijd wat meer geregend zou hebben. Maar helaas, de regenton bleef leeg.

 

Het is bijna negen uur ’s avonds en de thermometer geeft nog 29 graden aan. Door deze hoge temperaturen en de oostenwind verdampt het water in de vijver snel en stond al weer zo’n 10 cm onder de rand. Om herhaling van het egeldrama van vorig jaar te voorkomen had ik hem vorige week ook al bijgevuld. De slang ligt nu weer uitgerold en heerlijk helder water stroomt uit de kraan de vijver in. Wat een weelde eigenlijk dat we dit onbeperkt ter beschikking hebben. En niet alleen voor de vijver of om onze planten te begieten maar voor allerhande doeleinden, en vooral ook om te drinken. De kwaliteit is namelijk zo goed dat het voor consumptie geschikt is. We vinden water zo vanzelfsprekend dat we er vaak roekeloos mee omspringen en niet beseffen dat voor miljarden mensen schoon drinkwater niet voorhanden is.

 

En toch zijn we niet tevreden met dit water. Er werd en wordt ons aangepraat dat er nog beter water is. Water uit een fles. Te koop in nagenoeg elke supermarkt. Diverse merken uit diverse landen. Aan dit water zijn allerhande mineralen toegevoegd die weer goed zouden zijn voor ons lichaam. Natuurlijk, ons lichaam heeft deze mineralen nodig, omdat ze een belangrijke rol spelen bij specifieke lichaamsfuncties, maar bij een gevarieerde voeding (brood, aardappelen en groenten) is het innemen van extra mineralen absoluut niet nodig en dus is het ook niet nodig water uit een fles te drinken.

 

“Flessenwater is bollocks”, vindt activist Bob Geldof. “Onzin. Het is de grote ironie van de 21ste eeuw dat de meest banale dingen zoals water en brood in de supermarkt tot de duurste spullen horen. Water van de andere kant van de wereld aanzeulen om het elders te verkopen, belachelijk.”

 

Kwalitatief is kraanwater even goed en zelfs vaak beter dan flessenwater, zeker in de geïndustrialiseerde landen. De controle op kraanwater is veel strenger en aan de kwaliteit worden heel hoge eisen gesteld. Bovendien is de prijs van flessenwater, schrik niet, tussen de 150 en 500 keer zo hoog als die van kraanwater. Vreemd dat dit toch zo goed verkocht wordt. Voor een brood betaal je toch ook geen 700 euro? De productie van flessenwater is een aanslag op het milieu, en dan met name hoofdzakelijk veroorzaakt door de productie van de plastic flesjes. Een liter kraanwater zorgt voor 0,3 gram CO2 terwijl voor de productie van een liter flessenwater tussen de 35 en 500 keer zoveel CO2 het milieu in wordt gestoten. Bij water in glazen flessen is dit getal zelfs hoger dan 1300!

 

Een paar feiten

-         In 2004 werd voor de productie van plastic waterflessen in de VS 1,5 miljoen vaten olie gebruikt. Dit is genoeg om 100.000 auto’s een jaar te laten rijden.

-         Per week worden er in de VS een half miljard flesjes water verkocht. Achter elkaar gelegd is dat vijf keer rond de wereld.

-         80% van de lege flesjes verdwijnt gewoon in een gat op een stort.

-         Een plastic flesje is pas vergaan na 1000 jaar.

-         Dagelijks produceren de Nederlandse waterbedrijven 3 miljard liter zuiver, streng gecontroleerd en dus betrouwbaar drinkwater.

-         Voor 1 euro kun je het hele jaar kraanwater drinken, uitgaande van 1,5 liter per dag.

 

Hoe kan het dat er nog mensen flessenwater kopen?

 

Watermaatschappij Limburg heeft er weer voor gezorgd dat mijn vijver tot de rand gevuld is. Het verdrinkingsgevaar voor jeugdige egels is weer aanzienlijk verkleind. Ik ben trouwens blij dat ik dit niet met flessenwater heb hoeven doen want dan was ik enkele honderden euro’s kwijt geweest. Nu nog even een ronde met de gieter langs de potten en bakken. En maar hopen dat regen een einde maakt aan dit ‘verspillen’ van kostbaar drinkwater.

 

     

 

Water is ook mooi om te fotograferen. Dit keer geen kraan- of flessenwater, maar water bij kasteel Erenstein. Links en midden tweemaal hetzelfde stroompje: links met een 'lange' sluitertijd van 1/20ste en in het midden 1/2000ste seconde. Rechts een close-up van een waterpartijtje, gefotografeerd met 1/4000ste seconde. De druppeltjes lijken wel stukjes glas.

 

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE