4 oktober 2015

4 oktober 2015

Vogelvrij

Hoi Rob,

Hier bij ons is het een verschrikkelijk slagveld. Honderden bomen langs de Dentgenbacher weg en de mooie platanen laan Vauputzweg zijn allemaal in twee dagen omgezaagd…Stomme hufters van de provincie met hun onnodige buitenring die niemand nodig heeft…..
Mocht je nog wat mooi beeld van die ravage bij het Gaiapark willen hebben dan moet je niet te lang wachten, ze hebben vandaag al vele vrachtwagenladingen eik en beuk eruit gehaald. Het heeft wat weg van Verdun...

Groet Fer


Fer houdt me regelmatig op de hoogte van de laatste buitenring-ontwikkelingen. Na zijn laatste mail ben ik afgelopen week richting ‘Verdun’, richting Kerkrade gefietst. De frisse oostenwind wordt ruimschoots goedgemaakt door een heerlijk zonnetje. Hij had niet teveel gezegd. De aanblik van dit ‘maanlandschap’ maakte me triest. Druilerige regen had hier beter bij gepast dan stralende zon. Foto’s in kleur of zwart-wit? Ik besluit voor het laatste te kiezen. Ik mag dit dan wel in fullcolour zien, de echte ‘kleur’ is verdwenen. Ooit lag deze weg ingebed in het lover van de bomen en heel veel groen dat die weg omzoomde. De ontgroening vanaf het Gaiapark tot aan Eygelshoven heeft hem voorgoed onherkenbaar veranderd. Honderden stompen laten zien dat hier ooit bomen stonden. De restanten van het groen liggen opgehoopt langs de kant van de weg. Hoge stapels omgezaagde beuken, eiken, esdoorns, essen en het ‘kleinere’ spul dat ter plekke wordt versnipperd. Een bulldozer schuift alle snippers zoveel mogelijk op één hoop.


Deze bomen hadden geen schijn van kans. Plannen zijn gesmeed. Een nieuwe weg werd goedgekeurd, lees erdoor gedrukt, uitgetekend, uitgezet en alles wat deze weg in de weg staat moest weg. Of het nu huizen, bomen, weilanden, doet er niet toe wat, weg! Zelfs de bomen op de parkeerplaats van Gaiazoo moesten er al aan geloven.

  

 

Gelukkig zijn er voor alle andere bomen strikte regels. Als een boom op een meter dertig een doorsnede van tien cm of meer wordt hij gezien als boom. Je mag hem dan niet zomaar kappen. Er zijn uitzonderingen. Is je stukje grond, inclusief je huis, kleiner dan 250 m2, of staat de boom op minder dan twee meter van je huis dan heb je geen vergunning nodig. Voor coniferen, dennen, heb je ook geen vergunning nodig.*  Waarom niet, ik heb geen flauw idee. Dennen zijn al veel langer op aarde dan loofbomen. Bovendien worden ze ook nog eens veel ouder. Terwijl de oudste loofboom waarschijnlijk niet veel ouder is dan vijfhonderd jaar zijn er mammoetbomen, een soort conifeer, van tweeëneenhalf duizend jaar oud. De oudste boom, een Pinus longaeva, een soort spar, is zelfs meer dan vierduizend achthonderd jaar oud. Waarom is voor dit soort bomen geen kapvergunning nodig? Waarom zijn deze bomen vogelvrij? Riekt naar discriminatie, toch? Ik zet een streep door discriminatie. Geef deze bomen dezelfde kansen als de loofbomen.

Een paar weken geleden kwam mij ter ore dat er een gemeente in Zuid-Limburg is die niet die doorsnede van tien centimeter hanteert, maar, schrik niet, één meter. Is de doorsnede van een boom één meter of minder, op anderhalve meter boven de grond, dan mag hij zonder toestemming te vragen, gekapt worden. Even voor de beeldvorming: een meter doorsnede, betekent een omtrek van 3,14 meter. Zo’n boom kun je met zijn tweeën maar nét omarmen. Bij mij in de buurt ken ik niet veel van zulke dikke bomen.

Toch wilde ik weten of er bomen staan die de ‘een-meter-in-doorsneeproef’ zouden doorstaan. Dicht bij huis vond ik de eerste kandidaat, een beuk aan de Corisbergweg. Mijn meetlint gaf een omtrek van 209cm aan, doorsnee dus 66,5cm. Helaas, zou in de betreffende gemeente zo gekapt mogen worden. Rondom het Bekkerveld bij de Annakerk staat een dubbele rij kastanjes. Enkele zijn in de loop der jaren vervangen maar de meerderheid staat er naar schatting (oude ansichtkaarten) een jaar of tachtig. Ik heb een van de dikste, dicht bij de Annakerk zelf, gemeten. Doorsnee 85 cm, komt in de buurt van de veilige limiet. Langs de Burg. Waszinkstraat staan een aantal Catalpa’s. De eerste, de dikste, had een doorsnee van 92 cm. Het begint erop te lijken, nog even 8 cm ‘dikken’. Aan de Benzenraderweg toornen twee gigantische moeraseiken omhoog. De dikste is slechts 87cm in doorsnee. Ik geef de moed niet op en fiets verder. Bij de ‘geredde’ rozentuin aan de Vergiliusstraat staan meerdere flinke platanen. Een van hen meet ik op, doorsnee 66 cm. Ik vervolg mijn zoektocht. Als laatste leg ik het lint rond de dikste van een groepje van drie esdoorns aan de Celsusstraat, kort bij basisschool Tarcisius. Drie echt flinke bomen. De voorste, de dikste heeft een omtrek van 295cm. De doorsnee is dus 93cm en hiermee wint hij dus met een krappe voorsprong van de Catalpa die een kilometertje verderop staat.

Deze bomen staan in Heerlen en voor hun zou altijd een kapvergunning aangevraagd moeten worden. Maar in de gemeente Nuth zouden ze allemaal vogelvrij zijn.


     

Van links naar rechts: Beuk Corisbergweg, Kastanje bij Annakerk, Catalpa Burg. Waszinkstraat

     

Van links naar rechts: Eik, Benzenraderweg, Plataan Vergiliusstraat, Esdoorn Celsusstraat.

* Bomenverordening Gemeente Heerlen

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE