8 maart 2015

8 maart 2015

Proef de lente!

Het voorjaar komt er aan! De temperatuur kan vandaag oplopen tot maar liefst 18 graden, tenminste hier in het zuiden. Bovendien zijn de vooruitzichten voor de komende dagen goed dus je kunt je tuin ‘winterklaar’ maken. Allerhande activiteiten die vroeger, door de voorgaande generaties, vóór de winter gedaan werden zoals het ruimen van alle blad, het terugsnoeien van uitgebloeide planten en van struiken, kortom het ‘netjes’ maken van de tuin, worden door jongere generaties nu pas gedaan. Dat er nu gewacht wordt is prima. Bovendien zijn er struiken die sowieso nu pas gesnoeid mogen worden zoals de vlinderstruik en de Hibiscus. Door een vlinderstruik voor de winter te snoeien kan er water in de holle stelen lopen tot onder het grondniveau. Een flinke vorstaanval is dan funest.

Ook in Engeland is het tuinseizoen begonnen. Afgelopen vrijdag keek ik weer met plezier naar de eerste aflevering na de winterstop van Gardeners World waarin Monty Don ons weer enthousiast maakte om te beginnen in de tuin. Top programma, en niet zoals in Nederland mede mogelijk gemaakt door weet ik wie en wat. Het wordt mede mogelijk gemaakt door het kundige team en…… Nigel, zijn hond. Leuk te zien hoe Nigel zijn baasje tijdens het hele programma in de gaten houdt en naloopt. Echt een aanrader, een programma waar het alleen om de tuin draait.


Het wordt ook weer tijd voor wat aandacht voor de kuipplanten. Mijn wat sterkere, de oleanders en olijven, hebben bijna de hele winter buiten gestaan onder de overkapping. Voor het eerst beschut tegen weer en wind. Bij deze planten, de grotere potten, haal ik de bovenste vijf centimeter van de grond af en vervang die door verse potgrond. Ik meng wat beendermeel door deze laag hetgeen de wortelgroei bevordert. Als je oleanders hebt die wat kaal zijn van onderen en je wil ze niet terugsnoeien dan wil zo’n gift beendermeel de plant wel stimuleren om ook op de kale stukken uit te lopen. Het is niet nodig de planten steeds grotere potten te blijven geven. Eén keer in de vijf à zes jaar kan de plant uit de pot gehaald worden. De buitenste vijf centimeter van de wortelkluit, ook van de onderkant, wordt verwijderd waarna hij wordt terug geplaatst in zijn oude pot. Door het grondmengsel wordt ook wat beendermeel gemengd hetgeen de aanmaak van nieuwe wortels stimuleert. De bovenlaag moet je dan ook vervangen uiteraard. Enkele van mijn planten krijgen dit jaar zo’n behandeling. De koukleumkuipplanten staan nog op zolder maar ook zij, bougainvillea, brugmansia en banaan, krijgen een nieuwe toplaag.

Met een appeltje maak ik een rondje door de tuin. De knoppen van de hortensia’s dikken. Deze week snoei ik die weer ver terug tot boven de diepste knoppen. Harry is nieuwsgierig en houdt me tussen de spijlen van de ren door goed in de gaten. Ondertussen heeft Mika een plekje gevonden op de tuintafel, draait zich eens lekker om en geniet van de voorjaarszon. De Camassia’s zijn al boven de grond maar het duurt nog wel even voor ze met hun lila bloemen de show stelen. Overal in de tuin verschijnen de boerenkrokusjes. Ooit nam ik een paar bolletjes mee uit een tuin van een huis hier in de buurt dat afgebroken ging worden en sindsdien verspreidden ze zich door de hele achtertuin.
In de voortuin hebben de vroegbloeiende narcissen hun mooiste tijd gehad maar tussen het wit van de bloeiende sneeuwklokjes verschijnen al de knopjes van honderden tête-à-têtenarcisjes. Wit wordt geel. De Helleborus bloeit en vlak daarachter zie ik al een groen waas van het daslook dat begint uit te komen. Nog even dan kan dat weer ‘geoogst’ worden. Lekker in een salade of met mozzarella. Met al deze bloemen en bloempjes kan ik niet ontkomen aan opkomende lentekriebels. Opeens valt me iets op. Tussen de dubbele sneeuwklokjes (Galanthus nivalis Flore Pleno) zie ik een mutant. Een heel klein bloempje waarvan ook de drie buitenste bloemblaadjes diep ingesneden zijn. Het lijkt helemaal niet meer op het gewone sneeuwklokje. Een nieuwe soort? Mag ik die nu zelf een naam geven? De Galanthus nivalis ‘Robertianus’ ?

Achttien graden is voor acht maart vrij ongewoon. Met de beloofde zon wordt het een dag om van te genieten. Als je iets binnenshuis gepland had schrap dit dan meteen. Trek er op uit en proef de lente!

Galanthus nivalis ‘Robertianus’?

  

VOORGAANDE                                                                               VOLGENDE